Forum dyskusyjne Szczepu 99 WDHiGZ
Imię:
E-mail:
Temat:
> „Czy wyimaginowana postać nie może mieć tych cech?” Może! Ale tu Krzysiu zwracasz się w stronę filozofii, a dokładniej jej dziedziny, etyki. Ona to bowiem zajmuje się określaniem systemu wartości a zarazem i określania cech dla „autorytetów”. > > Może Krzysiu, Siostro, zamiast szukać autorytetu powinniście poszukać sobie dogodnego (tj. uznanego przez Was za słuszny i dobry) systemu etycznego, a następnie obronić go przed kapituła, która oczywiście musi się pierwej na takie wymaganie zgodzić. A czy kapituła się zgodzi? Nie wiem, ale warto spróbować, a nawet jeżeli to jest możliwe zmienić punkt wymagania z „przedstawię swój autorytet” na „przedstawię swój autorytet lub system etyczny”. > > Cóż, moje doświadczenia z tym problemem nie były najlepsze. Chciałem przedstawić system, kazano mi szukać osoby. Ja swoje, kapituła każe mi znaleźć osobę z krwi i kości. Czy to tak być powinno? Czy powinienem na siłę szukać sobie autorytetu? Czy powinienem naginać swój pogląd na osobę idealną, aby móc go przypisać do jakiejś rzeczywistej osoby? > > Może już czas skończyć z tą tradycją szukania wzorca osobowego i może powinno się zezwolić na prezentowanie wzorca bezosobowego?