Forum dyskusyjne
Szczepu 99 WDHiGZ
|
|
|
> Jeśli stwierdzimy, że autorytety są stałym elementem "świata" każdego dziecka i w znacznym stopniu determinują jego rozwój (a chcecie czy nie... dzieci w harcerstwie otaczają was ze wszystkich stron) to takie wymaganie na HO ma troszkę inny cel...
Autorytety są stałym elementem świata dziecka, zgadza się, ale wynika to z tego że dziecko nie jest jeszcze na poziomie które pozwalałoby mu samodzielnie kształtować swoją osobowość, nie dokonywało jeszcze przemyśleń co jest dobre a co złe. I dlatego łatwiej mu jest przyjąć gotowy schemat który my tu nazywamy "autorytetem", który będzie dla niego wyznacznikiem tego co jest dobre. A potem młody człowiek zaczyna nad tym rozmyśleć i do czego dochodzi? 1. Nie ma autorytetów. 2. Skoro nie ma autorytetów to jak ja sobie życie ułoże, skoro nie mam z kogo brać przykładu? 3. Wymyśle sobie człowieka doskonałego i do niego będe dążył. Ten mechanizm zadziałał u mnie, a w tworzeniu swojego autorytetu pomogła mi pewna wiedza z filozofi, dokładniej etyki, od której wspomniałem kilka postów wzwyż. Teraz druga sprawa: > Twór wyobraźni, wyimaginowany Autorytet... sprowadza całą "instytucję" autorytetu do poziomu Twojego wewnętrznego życia. Sam go kształtujesz i zmieniasz kiedy przyjdzie ochota (lub kolejne doświadczenie życiowe). Bo Autorytetów nie ma. Nie ma ludzi doskonałych. Więc to nie prawda, że ja mogę być dla kogoś Autorytetem. I wcale nie muszę być dokonały. No bo przecież nie ma na świecie Autorytetów. I ludzi doskonałych. Wygodne, prawda? Tak, jest to wygodne. Ale nie oto w tym chodzi aby dojść do przekonania że nikt nie jest doskonały wobecz czego i ja doskonały być nie muszę, tylko należy dojść do wniosku przeciwnego: nikt nie jest doskonały ale ja będe do tej doskonałości dążył. Może uda mi się jako pierwszemu ją osiągnąć. A jeżeli nie to mogę stać się bliski doskonałości, a to już jest coś. Cóż, polecam lekturę Nietchego. Oczywiście nie bezkrytyczną, bo on także się wielokroć mylił, ale też w wielu swoich tezach miał racje, szczególnie jeżeli chodzi o dążenie do nadczłowieka. |
| Napisz odpowiedź | Spis wiadomości |