Forum dyskusyjne
Szczepu 99 WDHiGZ
|
|
|
„Czy wyimaginowana postać nie może mieć tych cech?” Może! Ale tu Krzysiu zwracasz się w stronę filozofii, a dokładniej jej dziedziny, etyki. Ona to bowiem zajmuje się określaniem systemu wartości a zarazem i określania cech dla „autorytetów”.
Może Krzysiu, Siostro, zamiast szukać autorytetu powinniście poszukać sobie dogodnego (tj. uznanego przez Was za słuszny i dobry) systemu etycznego, a następnie obronić go przed kapituła, która oczywiście musi się pierwej na takie wymaganie zgodzić. A czy kapituła się zgodzi? Nie wiem, ale warto spróbować, a nawet jeżeli to jest możliwe zmienić punkt wymagania z „przedstawię swój autorytet” na „przedstawię swój autorytet lub system etyczny”. Cóż, moje doświadczenia z tym problemem nie były najlepsze. Chciałem przedstawić system, kazano mi szukać osoby. Ja swoje, kapituła każe mi znaleźć osobę z krwi i kości. Czy to tak być powinno? Czy powinienem na siłę szukać sobie autorytetu? Czy powinienem naginać swój pogląd na osobę idealną, aby móc go przypisać do jakiejś rzeczywistej osoby? Może już czas skończyć z tą tradycją szukania wzorca osobowego i może powinno się zezwolić na prezentowanie wzorca bezosobowego? |
| Napisz odpowiedź | Spis wiadomości |