Forum dyskusyjne
Szczepu 99 WDHiGZ
|
|
|
Mam następujące wymaganie na HO :
"Poprowadzę dyskusję na forum internetowym szczepu na temat: "Dlaczego nie powinno się mieć tylko jednego ściśle określonego autorytetu ". Z uwagi, iż mam trochę czasu nie zajętego przez naukę to chciałem rozpocząć dysputę internetową na powyższy temat. Proszę potraktujcie to poważnie i wyrażajcie jak najwięcej swoich konstruktywnych opinii. Internetowy Słownik języka polskiego daję następującą definicje słowa autorytet { http://sjp.pwn.pl/ } «człowiek, instytucja, doktryna, pismo itp. cieszące się w jakiejś dziedzinie lub w opinii pewnych ludzi szczególnym uznaniem, poważaniem» Chciałem zacząć od mojego poglądu na posiadanie autorytetów. Według mnie każdy człowiek powinien mieć cele w życiu do których będzie dążył wg ściśle określonych zasad i wartości. Najlepiej jest te pozytywy ukazać u człowieka, który doszedł do czegoś postępując według przyjętego przez siebie kodeksu. Jednak ten sposób ma jeden mankament. Nie ma osób idealnych. Są oczywiście osoby, u których stosunek dobrych cech do złych jest przeważający, ale nadal nie są one bez wad. Ja osobiście tworze sobie antropomorficzną, wyimaginowaną postać, która ma dane cechy charakteru, ale nie jest (ani nie była) osobą żyjąca. Ta postać jest tworem idealnym. Ma on same pozytywne cechy charakteru, do których postanowiłem dążyć. Jest rzeczą niesamowitą samemu tworzyć sobie ideał, do której upodabniamy się przez całe życie. Nie znalazłem jeszcze w życiu osoby, która byłaby mistrzem we wszystkich dziedzinach życia. Dlatego autorytetem tylko i wyłącznie w sprawach pedagogicznych i psychologicznych jest moja siostra. Ale jak to przystało na siostrę nie zgadzam się z nią wielu innych sferach życia :D :-) . Dlatego jej cechy dodaje do mojego ideału. Jest jeszcze wiele takich osób, które są bezbłędne w swoich poczynaniach na danym gruncie. Dla mnie uniwersalny autorytet jest to upersonifikowana, świadoama cześć naszego superego* z której zdajemy sobie sprawę. *pojecie z Teorii Froida o tożsamości Mam nadzieje, że przeczytacie ten tekst; również napiszecie swoje odczucia na ten temat, i bedzie to początek burzliwej dyskusji. |
| Napisz odpowiedź | Spis wiadomości |